februari 2025





het rapport.

de kracht van hoge verwachtingen.

 

In onze scholengroep streven we naar een omgeving waar iedereen graag en goed leert. Dat betekent dat we werken aan een cultuur waarin we geloven in het potentieel van élke leerling. Hoge verwachtingen spelen hierin een cruciale rol.

Toch bestaan er hardnekkige misverstanden over wat ‘hoge verwachtingen’ écht betekenen. Het gaat niet over moeilijkere toetsen of zo snel mogelijk door de leerstof gaan met enkel de sterkste leerlingen. Hoge verwachtingen betekenen ook niet dat je leerlingen aan hun lot overlaat, in de overtuiging dat ze het “zelf wel moeten kunnen.”

Wat dan wel? Hoge verwachtingen gaan over het bieden van een krachtige leeromgeving, zonder de lat te verlagen. Over vasthouden aan ambitie, maar met oog voor de weg die elke leerling aflegt. 

Hoge verwachtingen zitten in de kleine dingen: de manier waarop je feedback geeft, de ruimte die je biedt om te falen én te leren, de aanmoediging om vol te houden. Onderzoek toont aan dat leerlingen het meest profiteren van leerkrachten die vertrouwen uitstralen, uitdagingen bieden én steun geven.

Het is een evenwicht tussen uitdagen en ondersteunen, tussen vertrouwen en begeleiden. In onze scholengroep geloven we dat iedereen het recht heeft om zijn of haar talenten maximaal te ontwikkelen. Niet omdat het makkelijk is, maar omdat we weten dat ze het kunnen. Jouw verwachtingen maken het verschil – laten we die kracht bewust en doordacht inzetten!

Isabelle Truyen

 

meer info

online vormingen bekijken via leerhub.

 

Vanaf nu kan je verschillende webinars en leerpaden bekijken op het intranet, onder de pagina Leerhub. Daar vind je een handig overzicht per thema:

📌 samen leren

📌 samen zorgen

📌 samen digitaliseren

📌 samen leven

📌 samen werken

De verschillende thema’s worden stelselmatig verder aangevuld. Of je nu een vorming voor het eerst wilt bekijken of een interessante sessie opnieuw wilt volgen, alles staat voor je klaar. Je kan handig gebruik maken van de tijdstempels om specifiek naar de inhoud te gaan die je wil bekijken. Bovendien vind je er ook de achterliggende bronnen en materialen. 

Wil je liever via YouTube kijken? Bezoek ons leerhub-kanaal en ontdek alle vormingen op één plek. Je kan er handig gebruik maken van de tijdstempels om specifiek naar de inhoud te gaan die je wil bekijken.

Daarnaast blijf je op de leerhub-site een overzicht krijgen van een ruim aanbod aan on- en offline vormingen. Tijdens de eerstvolgende webidinsdag op 18 maart geeft Michaël De Borre ons zijn inzichten mee over sociale media. Inschrijven kan nog via deze link.
 

leerhub op het intranet

digisnap.

Tussen september en januari hebben alle scholen van onze scholengroep deelgenomen aan de Digisnapbevraging van het Kenniscentrum Digisprong. Deze bevraging peilt naar de digitale competenties van onze leerkrachten en is gebaseerd op het DigCompEdumodel. De Digisnapbevraging gebeurde volledig anoniem, maar als leerkracht kan je jouw individuele resultaten raadplegen op de website van digisnap.be. We streven ernaar dat iedere leerkracht binnen een periode van 3 schooljaren voor elk domein niveau B behaalt. 

In het basisonderwijs scoren we goed op vlak van professionele betrokkenheid en digitale bronnen. We zien nog ruimte voor groei in de domeinen lesgeven en leren, evalueren, leerlingen ondersteunen en aanleren van digitale competenties.  

Ook in het secundair onderwijs zien we sterke punten op vlak van professionele betrokkenheid en digitale bronnen. In het domein lesgeven en leren scoren leerkrachten gemiddeld voldoende.  Net zoals in het basisonderwijs, is er ruimte voor verbetering in de domeinen evalueren, leerlingen ondersteunen en aanleren van digitale competenties.  

De resultaten van de Digisnapbevraging vormen de basis voor ons professionaliseringsaanbod. Er zullen workshops en nascholingen worden georganiseerd, zowel fysiek als online, die gegeven worden door interne en externe experten. Deze workshops en nascholingen richten zich op de domeinen waar we nog kunnen groeien, zoals het inzetten van digitale tools om leerlingen te ondersteunen en het evalueren met behulp van digitale middelen. Hierbij worden ook directies, leerlingenbegeleiders en administratieve krachten niet uit het oog verloren.

ook jouw verhaal is veilig bij ons.

We willen dat iedereen zich gehoord en gesteund voelt. Daarom zetten we binnen onze scholengroep volop in op het welzijn van onze medewerkers. Vertrouwenspersonen, POBOS en Cohezio staan klaar om te luisteren, te adviseren en te helpen, altijd in alle discretie.

Heb je nood aan een gesprek of ondersteuning? Je staat er niet alleen voor. Alle informatie en contactgegevens vind je op www.scholengroep20.be/welzijn.

rookvrije scholen.

De wet van 2009 rond de rookwetgeving in België wordt uitgebreid naar verschillende publiek toegankelijke plaatsen in openlucht. Onderwijsinstellingen in Vlaanderen zijn sinds 2018-2019 al volledig rookvrij. Nieuw is wel dat vanaf 31 december 2024 ook een rookverbod geldt binnen een straal van 10 meter rond de in- en uitgangen van scholen.

Samen zorgen we voor een gezonde en rookvrije omgeving!

win het boek Taal in de klas.

Taal is een krachtige hefboom voor leren. Wie taalgericht werkt in de klas, helpt leerlingen niet alleen met taalvaardigheid, maar versterkt ook hun leerproces in alle vakken. In onze scholengroep zetten we hierop in via vakoverschrijdende taalprojecten en een systematische aanpak van taalontwikkeling.

Het taalteam verdiept zich dit jaar in het boek Taal in de klas: 6 bouwstenen voor effectieve taaltrajecten. Dit boek biedt praktische handvatten om leerlingen te ondersteunen in hun taalontwikkeling en kan inspiratie bieden voor je eigen lessen of voor een taalproject op school.

Wil jij een exemplaar winnen voor jezelf of je taalteam op school? Beantwoord dan de volgende vraag:

“Welke werkvorm of aanpak gebruik jij om taalvaardigheid in je les te versterken?”

Stuur je antwoord vóór 28 maart naar tine.debruyne@scholengroep20.be. 

Wil je meedenken en over de scholen heen voorbeelden uitwisselen over taalkrachtig lesgeven? Sluit je aan bij het taalteam en ontdek hoe we samen taal nog sterker kunnen maken in onze lessen.

krokusvakantie.

Na een intense periode is het tijd om even op adem te komen. We wensen iedereen een deugddoend verlof toe, met ruimte voor rust, frisse lucht en nieuwe energie. Geniet van de lente die nu echt in aantocht is!

Facebook

Twitter

Link

Pinterest

Website

YouTube

Copyright © 2025 Scholengroep 20, All rights reserved.
U ontvangt deze mail omdat u bent ingeschreven op de nieuwsbrief van scholengroep 20.

Our mailing address is:

Scholengroep 20

Kattestraat 5

Geraardsbergen 9500

Belgium

Voeg ons toe aan je adresboek

Email Marketing Powered by Mailchimp


This email was sent to << Test Mailadres >>

why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences

Scholengroep 20 · Kattestraat 5 · Geraardsbergen 9500 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp