nieuws april 2023.


het rapport.

London, baby!

Het teacher design team trok naar Londen waar ze zich lieten inspireren door alle nieuwigheden bij Google for Education en op de innovatieve BETT beurs. Ze delen allen een passie voor IT en zullen daarom een rol opnemen om het digitale verhaal in onze scholen verder uitrollen. 

Hou zeker de toolbox in de gaten waar we verschillende educatieve apps aan jullie voorstellen.

bekijk meer over deze tweedaagse.kwaliteitsvolle leermiddelen.

Hoe kan je nagaan of de leermiddelen die je wil aankopen of gebruiken wel voldoende kwaliteitsvol zijn? Een onafhankelijke commissie onderzocht welke criteria kwaliteitsvolle leermiddelen (digitale of andere) moeten voldoen. Alleszins moeten leermiddelen:

  • het bereiken van de leerdoelen ondersteunen. 
  • het leer- en ontwikkelingsproces van de leerlingen ondersteunen. 
  • gelijke kansen om te leren voor alle leerlingen garanderen.
  • de leraren ondersteunen (impact op werkdruk, professionalisering).

In deze interactieve figuur vind je bij elk thema toelichting en een checklist met de concrete indicatoren. Opgelet: dit zijn er veel! Het is niet de bedoeling dat elk leermiddel aan alle indicatoren voldoet. Het inzetten op bepaalde indicatoren is een weloverwogen keuze die past binnen de schoolvisie op kwaliteitsvol leren. Leermiddelen die zelfsturing ondersteunen hebben uiteraard heel wat aandacht voor (meta)cognitieve en motivationele leerstrategieën.

Het scholengroep20-effect. 

Verwondering tanken, dat doen ze bij jou in de klas.

Het lerarentekort dwingt ons om op een heel actieve manier op zoek te gaan naar onderwijstalent. In onze scholengroep zetten we al een tijdje in op het centraal verzamelen van spontane sollicitaties zodat scholen een ruimer aanbod aan kandidaten hebben om uit te werven. Wil jij ook jouw steentje bijdragen? Deel dan zeker op sociale media de berichten over vacatures en solliciteren. Ken je iemand die graag in een van onze scholen wil werken? Bezorg hen dan de link naar het onderstaande formulier.

Ook het GO! zet met een nieuwe campagne, het GO!-effect, zijn schouders mee onder ons aanwervingsbeleid. Deze swingende campagne zet leerkrachten heel positief in de kijker. Delen is dus de boodschap! #GOeffect #fieroponsGO

naar het sollicitatieformulier

Erasmus+, een buitenkans 

Wat een buitenkans voor de leerlingen van het atheneum Geraardsbergen om hun horizon te verruimen! Alle laatstejaarsleerlingen krijgen de mogelijkheid om via Erasmus buitenlandse lessen of stages te volgen. Ongetwijfeld stuk voor stuk onvergetelijke ervaringen! 

lees meer

ChatGPT: een nieuwe dimensie in onderwijs

Herken jij op welke foto een muffin en op welke foto een chihuahua staat? … Gelukkig wel 😉 AI-programma’s waren in begin niet in staat beide figuren te onderscheiden. AI of artificiële intelligentie is de mogelijkheid van een programma om vaardigheden te vertonen die ook wij als mensen bezitten zoals redeneren, leren, plannen en creativiteit. Omdat het programma daardoor in staat is om bij te leren, weet het intussen dus dat een muffin en een chihuahua niet gelijk zijn aan elkaar.

ChatGPT is één van de programma’s die werkt op basis van AI. Hoe we ermee moeten omgaan in onderwijs is een actueel en veelbesproken onderwerp. Michaël De Borre gaf hierover een boeiende uiteenzetting. Heb je de nascholing gemist? Neem dan een kijkje op ons intranet om het webinar te herbekijken.

herbekijk hier de opname

datawijs beleid

Recent lanceerde de onderwijsinspectie een nieuwe datatool: De Datawijzer. Deze tool biedt heel wat kansen om een grondige analyse te maken van de sterktes en zwaktes in onze scholen. In kleine teams doken directies en beleidsmedewerkers onder begeleiding van een expert in de tool, om zo samen vanuit een beginsituatie analyse een zoektocht doorheen de datawijzer te maken. Deze boeiende inzichten nemen we mee in onze beleidsplannen. 

interessante nascholingen.

Miste je de nascholing over zelfgestuurd leren: wat je zeker moet weten, maar wil je die wel graag bekijken? Dit kan op het intranet. Extra toelichting en voorbeelden over de basis van zelfgestuurd leren vind je ook op RouteZ.

Bekijk meer nascholingen op onze Leerhub. De nascholing die we momenteel in de kijker zetten, zijn de verschillende infosessies in mei en juni over de nieuwe leerplannen tweede en derde graad. 

Facebook

Twitter

Link

Pinterest

Website

YouTube

Copyright © 2023 Scholengroep 20, All rights reserved.

Email Marketing Powered by Mailchimp


This email was sent to <<Mailadres>>

why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences

Scholengroep 20 · Kattestraat 5 · Geraardsbergen 9500 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp